Huygensmuseum maakt zich op voor een bruisend 2023

Home > Huygensmuseum maakt zich op voor een bruisend 2023

Huygensmuseum maakt zich op voor een bruisend 2023

Het Huygensmuseum in Voorburg presenteert weer een gevarieerd tentoonstellingsprogramma voor 2023. In het najaar zal de grote expositie Met Huygens aan tafel openen in beide locaties van het museum. Maar voor die tijd is er ook al veel te zien en beleven. Eind januari start de overzichtstentoonstelling Een Andere Wereld van Rik van Iperen in Swaensteyn. Ook komt er meer aandacht voor prinses Marianne en archeologie. In Hofwijck opent in maart een focuspresentatie rondom de bijzondere ontdekking van een voorheen onbekend portret van Constantijn Huygens.

 

Huygensmuseum

In 2023 zal het nieuwe Huygensmuseum – bestaande uit Hofwijck en Swaensteyn – goed zichtbaar worden voor het publiek. Het Huygensmuseum wordt hét historische museum waar je met de nieuwsgierige blik van Constantijn en Christiaan Huygens mee wordt genomen in de Nederlandse geschiedenis – van de Romeinen tot nu. Het museum bestaat uit twee locaties: de 17e-eeuwse buitenplaats Hofwijck en de museale locatie Swaensteyn. De hoofdthema’s van het Huygensmuseum zijn de drie belangrijkste onderwerpen uit de lokale geschiedenis: Constantijn & Christiaan Huygens, Forum Hadriani en prinses Marianne. In de loop van het jaar wordt de vernieuwde museumwebsite gelanceerd. Met één herkenbare naam – Huygensmuseum – verwacht het museum zich beter te kunnen positioneren in het Nederlandse museumlandschap. 

 

Tentoonstellingen    

Het tentoonstellingsjaar gaat in Swaensteyn van start met de overzichtstentoonstelling Een Andere Wereld van de Voorburgse kunstenaar Rik van Iperen (28 januari – 7 mei). De zorgvuldig samengestelde selectie van twintig schilderijen vormt de neerslag van zijn levenslange zoektocht naar ‘Een Andere Wereld’. Later in het jaar zal in Swaensteyn de presentatie van prinses Marianne worden versterkt. Ook komt in de vaste collectie én programmering meer focus te liggen op de Romeinen en archeologie.

 

In Hofwijck opent in maart een focustentoonstelling rondom de recente ontdekking van een portret van Constantijn Huygens door Nicolaes Maes. Het Huygensmuseum is vereerd dat de eigenaar van het portret het schilderij in langdurig bruikleen heeft gegeven. Constantijn liet uitzonderlijk veel portretten van zichzelf maken. Voorbeelden hangen in grote musea als het Rijksmuseum, Mauritshuis en de National Gallery, maar de mééste portretten van Huygens zijn te zien in Hofwijck!

 

In het najaar opent de tentoonstelling Met Huygens aan tafel in beide locaties van het Huygensmuseum. Deze door Alexandra van Dongen (conservator Museum Boijmans van Beuningen) samengestelde tentoonstelling gaat over eetcultuur in de 17e eeuw. In Hofwijck beleeft de bezoeker hoe Constantijn en Christiaan Huygens aten en dronken op de buitenplaats; in Swaensteyn duiken we in de context en symboliek rond voedsel in de 17e eeuw. In deze smakelijke tentoonstelling zullen alle zintuigen worden geprikkeld!

 

Activiteiten en evenementen

Naast de tentoonstellingsprogrammering organiseert het Huygensmuseum in 2023 weer vele activiteiten en evenementen. Naast lezingen, concerten, rondleidingen en workshops, zal het museum meedoen met de Dag van het Kasteel, Open Monumentendag, Museumnacht en diverse andere evenementen. Ook in het nieuwe jaar zal er voor jong en oud weer veel te beleven zijn in het Huygensmuseum.

 

Noot voor de reactie

Voor meer informatie of extra beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Lea van der Vinde, directeur Huygensmuseum, via: directie@huygensmuseum.nl.

Zie verder: www.hofwijck.nl en www.swaensteyn.nl