Wat is er te zien?

Home > Wat is er te zien?

Wat is er te zien?

Aan tafel met Huygens

Ontdek de keukengeheimen van Hofwijck met een reis door schilderijen, brieven, gedichten, kook- en tuinboeken, en archeologische vondsten uit de 17de eeuw.

Huygens in Portret

Van weinig bekende Nederlander zijn zoveel portretten vervaardigd als van de dichter-staatsman Constantijn Huygens. We kennen maar liefst 35 portretten. Aan dit aantal kan nu een worden toegevoegd: een schilderij (ca. 1658) door Nicolaes Maes. De ontdekker van dit portret, Joost Willink, heeft het schilderij in bruikleen gegeven aan Huygensmuseum Hofwijck. In de mini focustentoonstelling Huygens in Portret worden de verschillende levensfases van Constantijn Huygens getoond aan de hand van een aantal van deze portretten. Te zien tot en met medio november. 

De Eeuw van Constantijn

Kun je de zeventiende eeuw beleven door de ogen van één man? Met Constantijn Huygens kom je een heel eind. Als dichter, componist en kunstkenner bevond hij zich in het hart van het culturele en artistieke leven. Als secretaris en raadsman van de Oranjes maakte hij de grote politieke en militaire ontwikkelingen van heel nabij mee. En als diplomaat en netwerker pur sang onderhield hij betrekkingen met intellectuelen in heel Europa.

In De Eeuw van Constantijn worden al deze aspecten van Constantijns leven en werk belicht. Je kan er, omringd door de familieportretten en andere kunstvoorwerpen, luisteren naar ontroerende gedichten, lezen over Constantijns boeiende leven met de Oranjes en je verwonderen over de meer dan 100.000 brieven die hij tijdens zijn leven geschreven moet hebben. Dit alles met prachtige uitzichten over de tuin van Hofwijck.

Christiaan onder de Sterren

Christiaan Huygens wordt gezien als één van de meest invloedrijke wetenschappers die ons land heeft voortgebracht. De laatste acht jaar van zijn leven woonde hij op Hofwijck. Op de zolderverdieping, waar hij zijn verzameling telescopen bewaarde, is nu de presentatie Christiaan onder de Sterren te zien. Te midden van originele zeventiende-eeuwse telescopen en uurwerken kunnen volwassenen en kinderen daar, net als Christiaan zelf ooit deed, gaan ontdekken en uitvinden. Hoe werkt zijn uitvinding van het slingeruurwerk precies? Hoe ontdekte Christiaan de ring rondom Saturnus? Wat is het principe van de toverlantaarn? En hoe woonde en leefde Christiaan op Hofwijck?

De ijskelder

Tot voor kort was de ijskelder het ‘best bewaarde geheim van Hofwijck’. Ze was namelijk onzichtbaar. Bij een restauratie van het huis omstreeks 1920 werd de ijskelder uit geldgebrek volgestort met zand, waarna bijna een eeuw lang niemand meer aan haar dacht. Pas in het voorjaar van 2015 werd ze uitgegraven en hersteld. Daarmee is Hofwijck opnieuw de trotse bezitter van een ijskelder.

In de eerste helft van de zeventiende eeuw was het in de winter vaak heel koud, deze periode werd wel de Kleine IJstijd genoemd. Eigenaren van buitenplaatsen maakten daar handig gebruik van. Zij lieten in de winter het ijs uit de vijvers zagen en sloegen dat op in hun ijskelder. Het ijs werd gebruikt om bederfelijke levensmiddelen langer te kunnen bewaren. Dat lukte vaak tot diep in de zomer. De ijskelder van Hofwijck ligt onder het talud dat naar de voordeur leidt. Die ligging zo dicht bij het huis is uniek.

Kerst op Hofwijck

In de maand december wordt Hofwijck jaarlijks omgetoverd in kerstsfeer. Het huis is versierd met kerstgroen. Het voorplein van de buitenplaats is sfeervol verlicht. Daarnaast opent Hofwijck haar deuren tijdens Lichtjesavond. 

Het is niet bekend hoe Constantijn Huygens, bouwheer van Hofwijck, zelf in huiselijke kring Kerst vierde. Uit zijn dagboeken blijkt dat hij tijdens Kerst gewoon aan het werk was. Wel schreef Huygens een prachtig gedicht over Kerst.