Zondagochtendconcert Amuse-oreille

Home > Zondagochtendconcert Amuse-oreille
15 januari 2023
16 januari

Zondagochtendconcert Amuse-oreille

Concert - Amuse-oreille


Op 15 januari 2023 verzorgt het mandoline- en gitaarduo Amuse-oreille van 11.00-12.00 uur het zondagochtendconcert op Hofwijck. Het duo bestaat uit Nelleke Boosman (gitaar, theorbe en octaafgitaar) en Martine Sikkenk (mandoline en barokmandoline).

Het programma staat in het teken van de ‘Kleurrijke Barok’ met werken van o.a. Antonio Vivaldi, Giovanni Kapsberger en Cristoforo Signorelli.

Al 30 jaar klinkt de muziek van Amuse-oreille in concert- en theaterzalen, kerken, kastelen, musea, stadhuizen en huiskamers door het hele land. Ook op festivals in Nederland, Duitsland en Spanje was het duo te gast. Dat het spel van Amuse-oreille gewaardeerd werd bleek al snel door het winnen van de concertprijs van de serie Lion’s Koffieconcerten te Veenendaal. Een half jaar later volgde de hoofdprijs van de auditieconcerten voor het Nederlands Impresariaat. En geïnspireerd door dit spel componeerden Chiel Meijering, Matthias Kadar en Saed Haddad nieuwe werken voor Amuse-oreille. Het duo heeft inmiddels drie cd’s opgenomen in eigen beheer.

Zoals sommigen zich wellicht herinneren heeft Amuse-oreille op zondag 9 januari 2022 een teaser/smaakmaker van hun programma live gestreamd. Dit mini-concert van ongeveer een kwartier gaven zij, omdat hun geplande Hofwijckconcert op die datum wegens corona niet door kon gaan.

Nelleke Boosman studeerde gitaar bij Lex Eisenhardt aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam voor de diploma’s Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus, en privé bij soliste Laura Young. Sinds 1991 vormt Nelleke met mandoliniste Martine Sikkenk het duo Amuse-oreille, waarmee later met blokfluitiste Brechtje Roos tevens het trio Zimbello ontstond. Hedendaagse muziek speelt zij als vaste gitarist van het ensemble Insomnio. Vanaf 2010 vormt Nelleke met mezzo-sopraan Alessandra Serena het duo Serenatella, dat Italiaanse (volks)liederen ten gehore brengt, en het duo Alicante met sopraan/blokfluitiste Alice Gort-Switynck. Verder trad zij op met vele gelegenheidsensembles van diverse bezettingen.

Voor oude muziek repertoire bespeelt Nelleke ook de theorbe, waarvoor zij les nam bij David van Ooijen. Als bijvak studeerde Nelleke orkestdirectie bij Sam ten Velden. Als dirigent is zij verbonden aan het Gemengd Koor Mozart Cantat in Hoorn en het Amsterdams Mandoline Orkest AMTG.

Al op jonge leeftijd raakte Martine Sikkenk verslingerd aan het vrolijke geluid van de mandoline. Op het conservatorium studeerde zij klassieke muziek met hoofdvak mandoline en bijvak gitaar. Eerst in Amsterdam bij Benny Ludemann en daarna in Wuppertal, Duitsland bij prof. Marga Wilden-Hüsgen, waar zij ook de barokmandoline leerde te bespelen.

Martine speelt zowel oude als nieuwe muziek met diverse ensembles en orkesten. Zo werkt ze regelmatig met ensembles voor hedendaagse muziek als het Nieuw Ensemble en het Doelen Ensemble. De Nederlandse componist Martijn Padding schreef voor haar het mandolineconcert “Eight Metal Strings” waarvan ze samen met Asko|Schönberg een opname maakten. Deze cd werd in 2011 bekroond met een Edison Klassiek.

Ook speelt ze regelmatig met symfonieorkesten en barokensembles en dirigeert ze al meer dan 25 jaar het Rotterdams Mandoline & Gitaarorkest AEoline. Sinds een paar jaar heeft Martine zich aangesloten als mandoline- en gitaardocent bij Muziekcentrum Rotterdam. Zij geeft muziekles aan kinderen en volwassenen in Rotterdam Noord en Nesselande.

 

Programma zondag 15 januari

10.30-11.00 uur: inloop met koffie/thee

11.00-12.00 uur: concert door Amuse-oreille

 

Aanmelden via: secretariaat@huygensmuseum.nl 

Kosten: €19,50 per persoon

Vrijwilligers en leden krijgen korting: €17,50 per persoon