Sierk Schröder

Home > Wat is er te zien? > Sierk Schröder

Sierk Schröder

Sierk Schröder
Zelfportretten en ‘handstudies’ in potlood, conté en houtskool

12 september - 29 november 

Aan de Haagse kunstenaar Sierk Schröder  (1903-2002) wordt vanaf 12 september t/m 29 november een grote tentoonstelling gewijd in Museum Swaensteyn, in de Voorburgse Herenstraat. Een klein deel ervan, de zelfportretten en ‘handstudies’ uitgevoerd in potlood, is te zien op Huygens’ Hofwijck.

Schröder is vooral bekend om zijn geschilderde portretten, waarvan hij er vele in opdracht maakte. Bij de zelfportretten gaat het om vrij werk. Talloze malen nam hij plaats voor een spiegel en bestudeerde tot in het kleinste detail zijn gelaatstrekken. Veel van deze tekeningen – en ander werk – werden direct van de kunstenaar gekocht door de Haagse verzamelaar Fred Klomp, die vanaf 1977 bevriend was met Schröder en meer dan 500 keer diens atelier bezocht. Studies van handen zijn in de beeldende kunst zeldzamer dan zelfportretten. Terwijl het voor een kunstenaar toch de instrumenten zijn die hem in staat stellen zijn werk te vervaardigen.

Deze tekeningen van Schröder zijn op Huygens’ Hofwijck op hun plaats. Constantijn Huygens was immers van mening dat de tekenkunst onderdeel diende te zijn van een degelijke en veelzijdige opvoeding. Dus kregen zijn kinderen tekenonderwijs, waarvoor de Haagse kunstenaar Pieter Moninckx werd aangesteld. De oudste zoon, Constantijn junior, zou uitgroeien tot een tekenaar van formaat. Maar ook de tweede zoon, Christiaan, zou naast technische tekeningen prachtige portretten en landschappen vervaardigen.