Kerst op Hofwijck

Home > Wat is er te zien? > Kerst op Hofwijck > Kerst op Hofwijck

Kerst op Hofwijck

Kerst in Huygens' Hofwijck en Museum Swaensteyn

Dit jaar belooft het een bijzondere kerst te worden, samen zijn, helen en het ultieme kerstgevoel was nog nooit zo gewenst. In Huygens' Hofwijck en Museum Swaensteyn sluiten we traditiegetrouw het jaar af met een kersttentoonstelling. Vanaf 4 december 2021 t/m 9 januari 2022 kunt u in de donkere dagen rondom kerst genieten van de sfeervolle presentatie Kerstwensen in Huygens’ Hofwijck en de tentoonstelling Heilige Kerst in Museum Swaensteyn in het Huygenskwartier Voorburg.

Kerstwensen
In Huygens’ Hofwijck tonen we dit jaar antieke en bijzondere kerst- en nieuwjaarskaarten in de presentatie Kerstwensen. Halverwege de negentiende eeuw werden de eerste kerstkaarten op de markt gebracht, maar de traditie van de kerstwens gaat terug naar eeuwen eerder. De warme afbeeldingen op de kaarten uit de negentiende en twintigste eeuw stralen Victoriaanse gezelligheid uit, de huiskamer vol met familie, cadeaus en een rijkelijk versierde kerstboom. Maar ook de kerstman, winterlandschappen en de kerststal zijn favoriet. Hofwijck is daarnaast geheel in kerstsfeer, de tuin is feestelijk aangelicht en de kerstboom straalt in de Pronkzaal. Heilige Kerst
Iconen, kerststallen en beelden vertellen het verhaal van enkele  Heiligen en zijn te zien tijdens de tentoonstelling Heilige Kerst in Museum Swaensteyn. We starten bij het Kerstverhaal, het verhaal over de geboorte van Christus dat al eeuwenlang aan de hand van de kerststal wordt verteld aan jong en oud. In het museum staan kerststallen opgesteld uit het stadsklooster Den Haag en uit privécollecties. Bijzonder zijn de kerststallen uit Tsjechië, waar kerst op unieke en traditionele wijze elk jaar groots wordt gevierd.
De stallen worden omlijst door de iconen van Greetje Verdaasdonk Fokkenrood. De Iconen worden geschreven naar de voorbeelden van de Oude Meesters. De techniek van het schilderen met ei tempera berust op het gebruik van pigmenten aangelengd met eigeel, water en in de donkere kleuren wat lavendelolie. De iconen zitten vol symboliek en vertellen de verhalen van  Maria, moeder van Jezus, Johannes de Doper, Sint Maarten, Sint Nicolaas, Franciscus van Assisi en anderen.  

Plan uw bezoek
Reserveer vooraf uw tickets voor een bezoek aan de musea via de website www.hofwijck.nl en www.swaensteyn.nl. Huygens’ Hofwijck, Westeinde 2A, is geopend van woensdag t/m zondag 12.00-17.00 uur.  Museum Swaensteyn, Herenstraat 101, is geopend van donderdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur. De musea liggen op 5 minuut loopafstand van elkaar en zijn beide in het authentieke Huygenskwartier Voorburg te vinden. Het winkelgebied is tevens geheel in kerstsfeer aangekleed en de etalages zijn weer mooi ingericht. Een bezoekje belooft een waar kerstuitje te worden!