Kerst op Hofwijck

Home > Wat is er te zien? > Kerst op Hofwijck

Kerst op Hofwijck

In de maand december wordt Hofwijck jaarlijks omgetoverd in kerstsfeer. In de Pronkzaal staat een kerstboom en ook de rest van het huis is versierd met kerstgroen. Het voorplein van de buitenplaats is sfeervol verlicht. In het huis kunt u de kerstexpositie bezichtigen.  
Rondom Kerst op Hofwijck worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Daarnaast opent Hofwijck haar deuren met een speciaal programma tijdens Kaarsjesavond en op Tweede Kerstdag.

Het is niet bekend hoe Constantijn Huygens, bouwheer van Hofwijck,  zelf in huiselijke kring Kerst vierde. Uit zijn dagboeken blijkt dat hij tijdens Kerst gewoon aan het werk was. Wel schreef de dichter Huygens een prachtig gedicht over Kerst.  

Kersttentoonstelling 2021
4 december 2021 t/m 9 januari 2022.

Kerstwensen
In Huygens’ Hofwijck tonen we dit jaar antieke kerst- en nieuwjaarskaarten. Eind negentiende eeuw werden de eerste kerstkaarten op de markt gebracht, maar de traditie van de kerstwens gaat terug naar eeuwen eerder, zo brachten de Drie Koningen de eerste giften mee. De warme afbeeldingen op de kaarten uit de negentiende en twintigste eeuw stralen de Victoriaanse gezelligheid uit, de huiskamer vol met familie, cadeaus en een rijkelijk versierde kerstboom. Maar ook de kerstman, winterlandschappen en de Drie Koningen zijn favoriet. Hofwijck is daarnaast geheel in kerstsfeer, de tuin is feestelijk aangelicht en de kerstboom straalt in de Pronkzaal.

Kerst op Hofwijck en in Museum Swaensteyn