Kerst op Hofwijck

Home > Wat is er te zien? > Kerst op Hofwijck

Kerst op Hofwijck

In de maand december wordt Hofwijck jaarlijks omgetoverd in kerstsfeer. In de Pronkzaal staat een kerstboom en ook de rest van het huis is versierd met kerstgroen. Het voorplein van de buitenplaats is sfeervol verlicht. In het huis kunt u de kerstexpositie bezichtigen.  
Rondom Kerst op Hofwijck worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Daarnaast opent Hofwijck haar deuren met een speciaal programma tijdens Kaarsjesavond en op Tweede Kerstdag.

Het is niet bekend hoe Constantijn Huygens, bouwheer van Hofwijck,  zelf in huiselijke kring Kerst vierde. Uit zijn dagboeken blijkt dat hij tijdens Kerst gewoon aan het werk was. Wel schreef de dichter Huygens een prachtig gedicht over Kerst.  

Kersttentoonstelling 2019

In de donkere dagen rond Kerst presenteren Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn in het Huygenskwartier Voorburg traditiegetrouw een kersttentoonstelling. In Huygens’ Hofwijck tonen we dit jaar mini kerststallen van over de gehele wereld, grotendeels afkomstig uit privé collecties en uit de collectie van het stadsklooster aan het Westeinde in Den Haag. We tonen honderden van de kleinste kerststallen, de één nog kleiner dan de ander, maar toch vol details. Hofwijck is daarnaast geheel in kerstsfeer, de tuin is feestelijk aangelicht en de kerstboom straalt in de Pronkzaal.
 
In Museum Swaensteyn staan we stil bij de traditie van Advent en de adventskalender. In de huidige tijd kent iedereen wel de Advent kalender, maar waar staat de Advent periode voor? Wat gebeurde er op de vier zondagen voor kerst? En wat gebeurde er na Advent? In de expositie Advent; Aftellen naar Kerst geven we antwoord op deze vragen en tonen we verschillende antieke adventskalenders, kerststallen en meer.

De tentoonstellingen zijn voor jong en oud en in beide musea van 7 december t/m zondag 12 januari 2020 te zien.