Huygens in Portret

Home > Wat is er te zien? > Huygens in Portret

Huygens in Portret

Een recentelijk ontdekte portret te zien in het Huygensmuseum

Nu te zien 

Van weinig bekende Nederlander zijn zoveel portretten vervaardigd als van de dichter-staatsman Constantijn Huygens. We kennen maar liefst 35 portretten. Aan dit aantal kan nu een worden toegevoegd: een schilderij (ca. 1658) door Nicolaes Maes. De ontdekker van dit portret, Joost Willink, heeft het schilderij in bruikleen gegeven aan Huygensmuseum Hofwijck. In de mini focustentoonstelling Huygens in Portret worden de verschillende levensfases van Constantijn Huygens getoond aan de hand van een aantal van deze portretten. Bezoek vanaf 13 juli het museum en leer de geportretteerde op de kunstwerken beter kennen!

Constantijn Huygens: een alleskunner

Constantijn Huygens (1596-1687) was de secretaris en raadsman van de Oranje’s. Hierdoor maakte hij grote politieke en militaire ontwikkelingen van dichtbij mee. Als diplomaat en netwerker pur sang onderhield hij betrekkingen met intellectuelen in heel Europa. Maar hij was veel meer dan dat. Als dichter, componist en kunstkenner bevond hij zich in het hart van het culturele en artistieke leven. Hofwijck, de buitenplaats van de Huygens familie, was Constantijns geesteskind. Hier werden vele avonden besteed aan kunst, poëzie en muziek. Oftewel: de stichter van Hofwijck, was ook de dichter van Hofwijck.

Een ‘nieuwe’ Huygens!

Het is bijzonder dat van de meest geportretteerde bekende zeventiende-eeuwer nog een onbekend portret opduikt. Nicolaes Maes (1634-1693), vooral bekend als schilder van genrestukken, schilderde dit portret in het begin van zijn carrière als portretschilder. Opvallend is dat Huygens een hoed op heeft. Dit zou kunnen wijzen dat Huygens zich nadrukkelijk wilde laten vereeuwigen als een burger.

Huygens in Portret: zoek de verschillen

Dat Huygens’ Hofwijck meerdere gravures, de geschilderde portretten door Maes, Caspar Netscher (1639-1684) en de kopie door Constantijn Huygens jr. naast elkaar kan tonen is uniek. Ze nodigen de bezoeker uit tot een nauwkeurige vergelijking. Vooral omdat de portretten op elkaar lijken. Ga je de uitdaging aan om de verschillende werken onder de loep te nemen?

Beeld: Nicolaes Maes, Portret Constantijn Huygens, ca. 1658-1661. Olieverf op paneel. Bruikleen: particuliere collectie.