Constantijn 'ontdekt' Rembrandt

Home > Wat is er te zien? > Filmpjes > Constantijn 'ontdekt' Rembrandt

Constantijn 'ontdekt' Rembrandt

Constantijn 'ontdekt' RembrandtIn 2019 is het precies 350 jaar geleden dat onze grootste schilder uit de zeventiende eeuw, Rembrandt van Rijn, overleed. Op Huygens’ Hofwijck staat Rembrandt in 2019 centraal. De bouwheer van Hofwijck, Constantijn Huygens, staat immers bekend als ‘ontdekker’ van Rembrandt.

 

In 1628/29 bezocht Constantijn de jonge kunstenaar in diens Leidse atelier. Rembrandt kon hem geen schilderijen tonen, maar hij was net begonnen aan een bijbelvoorstelling, De berouwvolle Judas. Constantijn was onder de indruk en schrijft daar in zijn autobiografie heel enthousiast over. Door deze passage is Constantijn de geschiedenis ingegaan als de ontdekker van Rembrandt.

Over die relatie tussen Constantijn en Rembrandt presenteert Huygens’ Hofwijck in 2019 een documentaire. Op bijzondere plekken, en in musea als het Mauritshuis, de Lakenhal en het Rembrandthuis bij het vroege werk van Rembrandt, zal het fascinerende verhaal van de twee mannen worden gereconstrueerd. De film zal in 2019 op Huygens’ Hofwijck exclusief worden vertoond.

Vanaf 2020 te zien op youtube: