Constantijn Huygens. Geuren en Beelden

Home > Wat is er te zien? > Constantijn Huygens. Geuren en Beelden

Constantijn Huygens. Geuren en Beelden

Nu te zien

Constantijn Huygens. Geuren en Beelden

In 2022 vieren we een mijlpaal in het onderzoek naar leven en werk van Constantijn Huygens: de voltooiing van de online database met zijn uitvoerige correspondentie. Tevens is het exact vierhonderd jaar geleden dat Constantijn door de Schotse-Engelse koning Jacobus I tot ridder werd geslagen, de aanzet tot een lange diplomatieke carrière die hem naar vele Europese hoven zou voeren. 

Parfumeur
Constantijn Huygens. Geuren en Beelden staat in het teken van nieuwe perspectieven en primeurs rondom Constantijn Huygens. Zo wordt in samenwerking met De Jonge Akademie, die ressorteert onder de KNAW, Constantijns tot nu toe vrijwel onbekende kwaliteit als parfumeur belicht. Een van de door hem ontworpen geuren is gereconstrueerd op basis van een eigenhandig recept. In samenwerking met de cosmeticafirma HUYGENS PARIS en Marypierre Julien, parfumeur bij Givaudan, die de geur opnieuw heeft gecreëerd, kan de bezoeker deze geur nu zelf ruiken, of er een geurkaars van aanschaffen. 

Primeurs
Heel recent zijn enkele tot nu toe onbekende portretten van Constantijn en zijn zonen boven water gekomen. Een geschilderd portret van Constantijn van de hand van Nicolaes Maes en twee getekende werken door Constantijn junior: een prachtig zelfportret en een portret van zijn broer Christiaan, de wetenschapper. Deze werken worden getoond in een galerij van familieportretten. 

Publicatie
Dit voorjaar verscheen het boek Constantijn Huygens. Een leven in brieven, samengesteld door Ineke Huysman en Ad Leerintveld. Meer dan dertig deskundigen belichten in de rijk geïllustreerde bundel de in het hedendaags Nederlands vertaalde brieven van Constantijn en plaatsen ze in hun historische context. Deze publicatie wordt uitgegeven door Uitgeverij Catullus.

De database Huygens’ Briefwisseling Online
Brochure publicatie Uitgeverij Catullus
De Jonge Akademie - Het geheugen van geur
Gerrit Rietveld Academie - Huygens Exchange. What has Huygens ever done for us?
Het Geheugen van Geur - Making Scents of the Past

Afbeeldingen: 

Afbeelding uit de video "Constantijn Huygens: parfumeur. 'Rieckend water van mijn moeder' te zien tijdens de tentoonstelling op Hofwijck