Vier de zomer op Huygens' Hofwijck

Vrienden worden?

Home > Vier de zomer op Huygens' Hofwijck

Vier de zomer op Huygens' Hofwijck

Vier de zomer op Huygens’ Hofwijck
Bezoek de tentoonstelling Christiaan Kijkt ! Gratis rondleidingen, audiotour en kinderspeurtochten

Breng deze zomer een bezoek aan Huygens’ Hofwijck in het Huygenskwartier in Voorburg. Op Hofwijck, de zeventiende-eeuwse buitenplaats van Constantijn en Christiaan Huygens,  is veel te zien en te doen voor jong en oud. Zo is er de bijzondere tentoonstelling Christiaan Kijkt! waarin Christiaans telescopen en microscopen én zijn manuscripten voor het eerst samen worden getoond in zijn eigen huis. Ook zijn er gratis rondleidingen, audiotours en kinderspeurtochten.

Wereldberoemde wetenschapper op Hofwijck
Christiaan Huygens, natuurkundige, wiskundige en sterrenkundige, is gefascineerd door het heelal. In 1656 verklaart hij de ring rondom Saturnus, één jaar eerder ontdekt hij als eerste een maan bij deze planeet. Christiaans belangstelling voor de microscopie is al in zijn jeugd gewekt. Later bestudeert hij op Hofwijck “kleine diertjes” met zijn zelfontworpen microscoop. Hoe gaat Christiaan precies te werk? En wat is volgens astronaut André Kuipers zijn betekenis voor de wetenschap van nu? De tentoonstelling Christiaan kijkt! belicht ook de innige familieband tussen Christiaan en zijn broer Constantijn junior. Samen slijpen zij hun lenzen en bouwen ze – heel succesvol - telescopen.

Gratis rondleidingen en kinderspeurtochten
Iedere dinsdagmiddag is er om 14:00 uur - op vertoon van een entreekaartje tot het museum - een gratis rondleiding over de tentoonstelling Christiaan Kijkt ! Enthousiaste Hofwijckgidsen vertellen over de vele ontdekkingen en uitvindingen van Christiaan Huygens.
Voor kinderen is er een gratis audiotour en een kinderspeurtocht. Ook kunnen zij in de Oud-hollandse keuken en op Christiaans zolder zelf proefjes en ontdekkingen doen. Tot slot kunnen kinderen in de winkel een gratis attentie ophalen. Toegang tot het museum is voor kinderen tot en met 6 jaar gratis, kinderen van 7 tot 18 jaar betalen 3 euro toegang (of gratis toegang met Museumkaart). Zie voor meer informatie en alle activiteiten, onder meer Museumjeugduniversiteitcolleges en HOVO-lezingen, www.hofwijck.nl

Samenwerking Huygens’ Hofwijck en Museum Boerhaave
De tentoonstelling Christiaan kijkt ! is een samenwerkingsproject tussen Huygens’ Hofwijck en Museum Boerhaave in Leiden. Museum Boerhaave, het Rijksmuseum voor de geschiedenis van de natuurwetenschappen en de geneeskunde, leent de Huygenscollectie uit nu het museum in Leiden tijdelijk is gesloten voor een grootscheepse vernieuwing. Naast originele instrumenten van Boerhaave toont Hofwijck originele manuscripten uit de Huygenscollectie van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Over Hofwijck
Hofwijck is één van de belangrijkste monumenten uit onze Gouden Eeuw. De buitenplaats, die in 1641 wordt ontworpen door Constantijn Huygens heeft de plattegrond van het menselijk lichaam. Zijn zoon Christiaan Huygens woont en werkt de laatste zeven jaar van zijn leven op Hofwijck. Hij schrijft er zijn bekende en meest persoonlijke boek Cosmotheoros over de ontdekkingen van het heelal. Ook tuurde hij vanaf het voorplein van Hofwijck naar de sterren. Huygens’ Hofwijck ligt in het Huygenskwartier van Voorburg. Een prachtig historisch centrum en een aantrekkelijk winkelgebied. Combineer uw bezoek aan Huygens’ Hofwijck met een bezoek aan Museum Swaensteyn.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal over Christiaan kijkt ! kunt u contact opnemen met de directie van Huygens’ Hofwijck Janelle Moerman of Peter van der Ploeg info@hofwijck.nl of via 070-3872311. Bijgevoegde beelden kunt u rechtenvrij gebruiken. Foto Hofwijck graag ovv de fotograaf: Charles Groeneveld.