Variaties op Vermeer

Vrienden worden?

Ondersteun de beroemde buitenplaats van Constantijn & Christiaan Huygens. Word vriend!

Home > Variaties op Vermeer
Zo 25 september
26 september

Variaties op Vermeer

Variaties op Vermeer is een muziektheatervoorstelling in Huygens' Hofwijck. Eerder dit jaar werd deze voorstelling al met veel succes opgevoerd in het Vermeer Centrum  Delft. De voorstelling brengt de wereld van Johannes Vermeer tot leven.
Een verteller kijkt vanuit het perspectief van de belangrijkste vrouwen in zijn leven. Een actrice brengt in een fantasiebeeld samenhang aan tussen de weinige bekende historische anekdotes. Nederlandse 17de eeuwse muziek van o.m Constantijn Huygens, wordt live uitgevoerd en maakt de tijd voelbaar. Het geheel wordt omgeven door Vermeers onnavolgbare beelden, die des te meer aankomen. Een impressie van de persoon Johannes Vermeer krijgt gestalte.
Het uitvoeren van Variaties op Vermeer in de 17e eeuwse Pronkzaal van Hofwijck (de tijd van Vermeer zelf!), geeft deze voorstelling een uitgesproken authentiek karakter.

Locatie: Pronkzaal Huygens' Hofwijck, Westeinde 2a Voorburg

Tijd: 15.00 uur, tijdsduur: 70 min

Kosten: € 19,50

Kosten voor Leden van de Vereniging Hofwijck of vrijwilligers van Hofwijck: €17,50

Tickets kunt u van te voren bestellen via secretariaat@hofwijck.nl

Muziek:

we horen de muziek, zoals die in de tijd van Vermeer geklonken heeft. Muziek van Nederlandse componisten, aangevuld met Franse en Duitse.  Van Constantijn Huygens wordt uitgevoerd de "Allemande Mr. Zuilekom voor viola da gamba” (ca. 1650).
De muziek heeft een belangrijk aandeel en speelt zijn eigen rol in de voorstelling. Instrumenten van Vermeers schilderijen zoals de viola da gamba en de muselaar (een soort virginaal) komen tot klinken.

Verhaal:

we maken Vermeers bloeitijd en abrupte einde mee, gezien door de ogen van zijn schoonmoeder Maria Thins, zijn echtgenote Catharina Bolnes, zijn oudste dochter Martje en Tanneke, de hulp in huis. Centraal staat een fictief meisje, Feyntje, die de rode draad vormt in het geheel.
Feyntje is een meisje uit het volk. Voor haar gaat een nieuwe wereld open in het contact met Vermeer. Daar ontmoet zij tijdgenoten van Vermeer in de wereld van de kunst en wetenschap. Zo wordt zij een zelfstandige vrouw, die de wereld en de liefde met vertrouwen tegemoet treedt. En daar krijgt zij ook het felbegeerde lezen en schrijven onder de knie.

Geschiedenis:

de zo vredige en perfect uitgebalanceerde wereld  van Vermeers schilderijen staat in tegenspraak met de roerige tijden in de Republiek, in Delft en in zijn leven. Na het vertrek van de Spanjaarden, vielen de Fransen de Verenigde Nederlanden binnen. Delft moest zich herstellen van de verwoestende kracht van een grote kruitexplosie.
Ook Vermeers persoonlijk leven was niet bepaald rustig te noemen: hij woonde met zijn vrouw en elf kinderen in bij zijn schoonmoeder aan de Oude Langendijk. Daar had hij ook zijn atelier. Zij maakten er de ups en downs mee van het

hebben van een groot gezin. Voor hun onderhoud deed Vermeer naast het schilderen divers ander werk, bij voorbeeld in de drukke herberg van zijn ouders aan de Markt.

Constantijn Huygens:

Huygens was naast staatsman een groot kunstkenner en praktiserend kunstliefhebber. Zijn invloed op het culturele leven van de Nederlanden was groot. Bronnen wijzen erop dat Huygens Vermeer en diens werk kende en hem onder de aandacht bracht van internationale kunstkenners. Zoals Huygens ook voor Rembrandt ijverde, zo zou door zijn toedoen ook Vermeer, doorgedrongen zijn tot het hoogste artistieke milieu.

Actrices en musici:

Bertine Hobbelman
Gabrielle Resche
Sjoukje Böing
Susanne Herre