Hollands Buiten

Home > Over ons > Hollands Buiten

Hollands Buiten

Kastelen, prachtige buitenplaatsen en eeuwenoude landgoederen met koetshuizen, oranjerieën en fraaie parken: de Landgoederenzone in Zuid-Hollands biedt heel veel moois voor iedereen. De buitenplaatsen liggen verspreid op een eeuwenoude duinrug, die vanaf Hillegom in het noorden tot het Westland in het zuiden evenwijdig langs de kustlijn loopt. Elke buitenplaats en elk landgoed is uniek: het zijn prachtige plekken vol verhalen. Ze en geven het landschap karakter.

Hollands Buiten is het collectief waarmee deze tientallen landgoederen en buitenplaatsen in de provincie Zuid-Holland zichzelf bij een breed publiek onder de aandacht brengen. Bezoek Hollands Buiten en geniet van de cultuur, historie, natuur en rust. Plan je bezoek via de website www.hollandsbuiten.nl

Ligging in het landschap

Gezamenlijk vertellen deze landgoederen en buitenplaatsen het verhaal van adel en welvarende stedelingen die veelal tijdens de Gouden Eeuw een zomerverblijf buiten de stad bouwden. Toen de handel in de Hollandse steden floreerde werd het voor de ‘gewone burger’ mogelijk te investeren in een buitenhuis. Bij het zoeken naar een locatie werd slim gebruik gemaakt van de strandwallen en -vlaktes in het landschap. Dit was droge zandgrond waar goed op gebouwd kon worden. Ook de trekvaarten waren bepalend voor de ligging van de buitenplaatsen. Via het water konden de bewoners met de trekschuit hun huizen bereiken. Er waren immers nog bijna geen wegen. 

Groene oases

Inmiddels ziet het landschap er heel anders uit. De "wildernis" van toen heeft plaatsgemaakt voor steden, wegen en spoorlijnen. Desondanks zijn er opvallend veel buitenplaatsen en landgoederen bewaard gebleven. In het meest verstedelijkte gebied van Nederland vormen ze nog altijd groene oases van rust, waar je tot rust kunt komen en je kunt laten terugvoeren in de tijd. Overal is de bijzondere geschiedenis voelbaar. Niet alleen in de prachtige huizen en historische interieurs, maar ook in de omliggende landschapstuinen en parkbossen. Hollands Buiten brengt je plekken vol verhalen van de vroegere bewoners.

Over de initiatiefnemers

Hollands Buiten heeft als doel om de bewoners en bezoekers van Zuid-Holland te laten kennismaken met de landgoederen en buitenplaatsen in hun nabije omgeving. Het zijn vaak onbekende plekken, die het ontdekken meer dan waard zijn. Hollands Buiten is een initiatief van de erfgoedlijn Landgoederenzone Zuid-Holland van de provincie Zuid-Holland. Het project wordt uitgevoerd door Erfgoedhuis Zuid-Holland.