Opening Huygenstentoonstelling

Constantijn Huygens. Geuren en Beelden

Home > Opening Huygenstentoonstelling

Opening Huygenstentoonstelling

Robbert Dijkgraaf opent Huygenstentoonstelling

Op vrijdag 8 april opende Robbert Dijkgraaf, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, op Huygens Hofwijck de tentoonstelling Constantijn Huygens. Geuren en Beelden. De minister opende de tentoonstelling door middel van het aansteken van een geurkaars op basis van een recept voor een reukwater van Huygens zelf. Hij verrichte deze handeling samen met Marypierre Julien, een ‘neus’ die voor Huygens’ Hofwijck en het Zwitserse cosmeticaconcern Givaudan Constantijns recept reconstrueerde.

Parfumeur
Constantijn was een bevlogen parfumeur. Hij bezat een album waarin hij de samenstelling van geuren noteerde die hij zelf ontwikkelde of van bevriende dames kreeg. Een door hem in 1635 ontworpen reukwater is voor deze expositie gereconstrueerd, in samenwerking met De Jonge Akademie, de cosmeticafirma HUYGENS PARIS en de Zwitserse producent Givaudan. Het is het vroegste Nederlandse ‘parfum’ waaraan de naam van de maker is te koppelen. Constantijn. De bezoeker kan deze geur zelf ruiken, maar ook een geurkaars aanschaffen waarin de essence is verwerkt. De geur van de Gouden Eeuw.

Primeurs
Heel recent zijn enkele prachtige portretten van Constantijn en zijn zonen Constantijn junior en Christiaan herontdekt. Zij vormen het hart van een kleine portrettengalerij met daarin ook beeltenissen van andere personen die Constantijn dierbaar waren. Een portret van Amalia van Solms als weduwe van Frederik Hendrik, dat eeuwenlang de nok van de koepel van de Oranjezaal in Huis ten Bosch heeft gesierd, is nu voor het eerst ‘op ooghoogte’ te zien.

Gerrit Rietveld Academie
Onder de titel Rietveld – Huygens Exchange. What has Huygens ever done for us? hebben tien studenten van de Jewellery – Linking Bodies afdeling van de Gerrit Rietveld Academie ieder een object gemaakt waarin zij hun visie op Constantijn Huygens en zijn wereld verbeelden. Het resultaat is uitdagend, soms prikkelend. Een hedendaagse visie op een van de grote mannen uit onze Gouden Eeuw.

Tijdens Geuren en Beelden wordt een uitvoerige randprogrammering van lezingen, workshops en concerten aangeboden. Het rijk geïllustreerde boek Constantijn Huygens. Een leven in brieven met een bloemlezing van brieven uit Constantijns leven is vanaf 2 april verkrijgbaar.
 

Praktische informatie
De tentoonstelling Constantijn Huygens. Geuren en Beelden vindt plaats op Huygens’ Hofwijck in Voorburg, van 6 april tot en met 3 juli 2022.

De tentoonstelling Constantijn Huygens. Een leven in brieven zal te zien zijn op Huygens’ Hofwijck en in Huygens’ Swaensteyn, van 31 augustus tot en met 4 december 2022.

Voor meer informatie omtrent de tentoonstelling:
Karlien Ritter, hoofd museale zaken 070 386 1673 of Musealezaken@huygensmuseum.nl
Femke Overdijk, conservator  Collectie@huygensmuseum.nl
Peter van der Ploeg, directeur 06 4861 1147 of Directie@huygensmuseum.nl 

Foto's: MG Fotografie, Michel Groen

Voor meer informatie omtrent het onderzoek en de brievendatabase:  Ineke Huysman ineke.huysman@huygens.knaw.nl

Voor meer informatie omtrent de publicatie: Jean-Marc van Tol jvantol@catullus.nl

Voor meer informatie omtrent Rietveld – Huygens Exchange: Yvonne Grootenboer buro@rietveldacademie.nl

 

Persbericht, 10 april 2022