Open Monumentendag 2019

Bezoek Huygens' Hofwijck tijdens de Vlietdagen 

Het huis Hofwijck is één van de mooist bewaard gebleven monumenten uit onze Gouden Eeuw. De buitenplaats is het geesteskind van Constantijn Huygens (1596-1687). Dichter, musicus, kunstkenner en secretaris van de prinsen van Oranje. Hij ontwierp het huis en de tuin in 1641.
Zijn zoon Christiaan Huygens was een zeer vooraanstaand wetenschapper en sterrenkundige. Vele ontdekkingen staan op zijn naam, zoals het Slingeruurwerk en de Ring rondom Saturnus.  Hij woonde de laatste jaren van zijn leven op de unieke buitenplaats.

Home > Open Monumentendag 2019
14 september
15 september

Open Monumentendag 2019

Bezoek Huygens’ Hofwijck op Open Monumentendag in Leidschendam-Voorburg.

Breng tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september een bezoek aan Huygens’ Hofwijck, de buitenplaats van Constantijn Huygens. Huygens ontwierp zijn eigen buiten en nam de buitenplaats in 1642 in gebruik.
Hij kwam hier om zich terug te trekken van het leven aan het Hof, waar hij werkte als secretaris van de Oranjes. Hij noemde zijn buiten dan ook Hofwijck, letterlijk het wijken van het Hof. Samen met zijn kinderen bracht hij tijd door op de buitenplaats. Praten over politiek of religie was verboden, het was een plek waar men samenkwam, dineerde, speelde, muziek maakte en gedichten werden geschreven. Het was een plek van plezier. 

Huygens’ Hofwijck is tijdens Open Monumentendag geopend voor bezoekers tussen 10.00-17.00 uur, de entree is gratis. Er zijn rondleidingen door huis en tuin. Het leven in de zeventiende eeuw was anders dan het leven nu. Vanuit de ramen van Hofwijck keek je over het platteland zo de verte in, inmiddels is Hofwijck van alle kanten ingebouwd. Via voorbeelden kun je zien hoe de uitzichten er voor de Huygensfamilie uitzagen. Aan de hand van filmpjes en verhalen op zaal verteldt Susanna Huygens hoe het leven was in die tijd.Op het voorplein maken we plezier! In samenwerking met Sport en Welzijn is er een speciaal programma voor kinderen. Beleef het verleden met Oudhollandse spelletjes, zoals hoepelen, beuningen, kegelen en touwtje springen. Daarnaast kun je kruiden determineren en zijn er Oudhollandse bordspellen. Kleur een Delfts Blauw bordje met een molentje, een tulp of een ander ontwerp. Ontmoet Constantijn én zoon Christiaan Huygens en speur mee met hondje Geckie door de tuin. Met een glas limonade of kopje koffie met een heerlijk stukje taart kom je helemaal bij.

We sluiten de dag af met een concert in de Pronkzaal in het kader van het Huygensfestival. Tussen 16.30-17.00 uur brengt kamermuziekensemle  Manzana Musica  in de prachtige ambiance van Hofwijck in verschillende samenstellingen hoogwaardige barokmuziek te gehore, met enkel een uitstapje naar latere eeuwen. Geniet onder meer van meesterwerken van J.S. Bach, Corelli en Vivaldi.