Museumnacht 2022

Vrienden worden?

Home > Museumnacht 2022
8 oktober
09 oktober

Museumnacht 2022

Museumnacht Hofwijck

Kunst, muziek, workshops, verhalen en meer tijdens de Museumnacht in Den Haag en Voorburg op zaterdag 8 oktober. Tussen 20.00 - 01.00 uur openen vele culturele instellingen hun deuren, zijn er een hoop bijzondere activiteiten én is er extra entertainment. Tijdens de nacht kun je met een ticket in Voorburg een bezoek brengen aan Huygens’ Hofwijck en de Kunstuitleen Voorburg in het Huygenskwartier en langsgaan bij de deelnemende musea in Den Haag. Het belooft weer een mooie avond te worden!

Op Hofwijck beleeft u de 17e eeuw door de ogen van dichter, musicus en diplomaat Constantijn Huygens en zijn wereldberoemde zoon wetenschapper Christiaan Huygens, twee spilfiguren uit die tijd.

Tijdens de Museumnacht worden bezoekers, net als vrienden en familie, door de heren Huygens gastvrij ontvangen op Hofwijck. In de Pronkzaal wordt er gegeten, muziek beluisterd en worden er door Constantijn Huygens zelfgeschreven gedichten voorgedragen. In de Oudhollandse Keuken verteld Christiaan Huygens over de bijzondere tuin en de unieke ligging van de ijskelder. Leer meer over het eten in de 17e eeuw, maar bovenal over het eten op een buitenplaats.

Verhalenverteller Janneke Tanja, van Stichting Monument & Verhaal, vertelt het verhaal van Susanna Huygens. Opgroeien met vier oudere broers is voor elk meisje een uitdaging. Zeker als die broers ook nog eens razend slim zijn.  Susanna ‘ Zus’ Huygens was zeker niet dom, maar doorleren - dat deden meisjes niet in haar tijd. Zij koos daarom een andere weg, die haar van Hofwijck naar Clingendael bracht. Dit verhaal is onderdeel van het project ‘Verhalen van Hollands Buiten’ en wordt eenmalig verteld op de Museumnacht.

In de 17e eeuw werd er veel meer bier gedronken dan tegenwoordig. Het was voedzaam en lekker; het was hét volksdrankje uit die tijd. Geniet van zo’n heerlijk biertje tijdens de nacht in de Oudhollandse keuken van Hofwijck. Bierkenner René Ginder, eigenaar van De Voorburgse Bierwinkel, zal gedurende de avond driemaal een bierproeverij aanbieden met bijzondere bieren. Hij neemt een kleine selectie bier mee uit zijn winkel met 400 speciaalbieren en geeft daarbij uitleg over de bereidingswijze en de soorten bier. 

Op het voorplein kun je samen met de Sterrenwacht Rijswijk kijken naar de sterren en planeten. Bij helder weer kun je met de Maksutov spiegeltelescoop en een apochromatische lenzenkijker naar de planeten Jupiter en Saturnus met zijn ringen kijken. Bij bewolkt weer zal de Sterrenwacht een demonstratie geven van de uitvinding van Lippershey, waar hij (terecht) geen octrooi op ontving.

Geniet van de Museumnacht op Hofwijck in het hart van het Huygenskwartier Voorburg én breng ook een bezoek aan de Kunstuitleen Voorburg.

Programma

Doorlopend
Ontmoet Constantijn & Christiaan Huygens; een avond vol gedichten, eten & muziek (in de Pronkzaal)

20.00-00.00
Sterrenwacht Rijswijk (op het Voorplein)

20.30-21.00 & 21.30-22.00 & 22.30-23.00
Bierproeverij Voorburgse Bierwinkel (in de Oudhollandse keuken)

21.00-21.20
Het verhaal van Susanna Huygens (in de Pronkzaal)

De kaartverkoop start maandag 1 augustus om 12:00 uur. Meer weten over de locaties, het programma of de app? Ga naar museumnachtdenhaag.nl.