Lezing Huygens ontmoet Spinoza

Spinoza op zolder

Home > Lezing Huygens ontmoet Spinoza
24 oktober
24 oktober

Lezing Huygens ontmoet Spinoza

UITVERKOCHT! Let op! Deze lezing wordt gehouden in Museum Swaensteyn, Herenstraat 101, 5 minuut loopafstand van Hofwijck

Lezing prof. dr. Vincent Icke
Schepping - Huygens ontmoet Spinoza

Natuurverschijnselen, leven en dood – de meeste mensen willen weten: ‘Wat zit daar achter?’ Huygens pakte dat aan door alles-water-is op te vatten als een mechanisme, Spinoza door het Heelal te zien als God: twijfel tegenover zekerheid. We zullen zien wat deze twee geleerden gemeen hebben, en hoe zij verschillen, door na te gaan wat wolken en regen met elkaar te maken hebben.

De lezing is onderdeel van het programma van Stichting Spinoza Den Haag in oktober, meer informatie over de activiteiten kunt u hier vinden.

Datum:
Zondag 24 oktober 2021

Tijd:
11.15-12.00 uur Inloop met koffie/thee
12.00-13.00 uur lezing

Locatie:
Museum Swaensteyn
Herenstraat 101, Voorburg

Kosten:
€10,- inclusief 1 kopje koffie/thee*

Reserveren:
Voor de lezing heeft u een coronatoegangsbewijs* nodig.
secretariaat@hofwijck.nl - de lezing is helaas helemaal uitverkocht 

 

*Doorgang afhankelijk van de Coronamaatregelen en voorschriften. 

 

Prof. dr. Vincent Icke


Vincent Icke is gewoon hoogleraar theoretische Sterrenkunde aan de Universiteit Leiden, en bijzonder hoogleraar Kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde theoretische Natuurkunde en Sterrenkunde te Utrecht, en promoveerde in 1972 te Leiden op het ontstaan van sterrenstelsels en grote-schaal structuur in het Heelal. Hij deed postdoctoraal onderzoek aan de universiteiten van Sussex en Cambridge, en aan het California Institute of Technology.

Zijn belangstelling in het onderzoek gaat voornamelijk uit naar drie onderwerpen. Ten eerste de kosmologie: het ontstaan van structuur in het Heelal en de invloed van vacuümfluctuaties op de dynamica van het Heelal (de kosmologische constante, ofwel “Waarom weegt de ruimte niets?”). Ten tweede de hydrodynamica van hoog-energetische en relativistische stromingen van gas rondom stervende sterren en compacte objecten, zoals planetaire nevels, supernovae en accretieschijven. Ten derde de stralings-hydrodynamica van koele gassen waarin stof en straling een rol spelen, zoals jonge sterren en AGB-sterren. 

Naast zijn wetenschappelijk werk is Icke actief betrokken bij de popularisatie van de wetenschap. Hij schrijft regelmatig in de populaire pers, zowel dag- en weekbladen als maandbladen (Zenit, Natuurwetenschap & Techniek, Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde), hij was vele jaren columnist bij NRC/Handelsblad en treedt ook regelmatig op als gast bij televisie programma's zoals zoals  RVU's, God bestaat niet, VARA's Nieuwslicht en De Wereld Draai Door.

www.alien-art.nl