Hofwijckboek wint prestigieuze Ithakaprijs

Vrienden worden?

Home > Hofwijckboek wint prestigieuze Ithakaprijs

Hofwijckboek wint prestigieuze Ithakaprijs

Het boek Huygens’ Hofwijck. De buitenplaats van Constantijn en Christiaan is op 12 oktober onderscheiden met de Ithakaprijs. Deze prestigieuze prijs wordt jaarlijks toegekend aan het mooiste boek over een Nederlands kasteel, landgoed of buitenplaats. De prijs, een geldbedrag ter waarde van €5.000,- werd tijdens een feestelijke bijeenkomst in Kasteel Vanenburg in ontvangst genomen door Kees van der Leer en Henk Boers, de hoofdauteurs van het boek.

De jury van de Ithakaprijs besloot dit jaar de prijs toe te kennen aan twee publicaties, een voor ‘de wetenschappelijk meest diepgaande en gedegen studie’ en een voor ‘het mooiste boek en meest fascinerende verhaal’. Hofwijck werd in de laatstgenoemde categorie bekroond. Juryvoorzitter Paul Schnabel verwoordde in zijn rede het uitgangspunt van de jury als volgt: “Voor de toekenning van de Ithakaprijs kijken we niet alleen naar de wetenschappelijke kwaliteit van het werk, maar ook naar de mate waarin er een relatie wordt gelegd met het publiek en de samenleving. Ieder van deze publicaties is een oproep om zuinig te zijn op wat er nog is. Er is al te veel verdwenen. Wat er nog is, heeft toekomst, blijft bewaard en blijft levend als de waarde ervan wordt gezien en beleefd door de samenleving. De auteurs van de boeken voor de Ithakaprijs leveren een belangrijke bijdrage aan de versterking en de verdieping van dat besef.”

Over het boek Huygens’ Hofwijck zei hij: Het is “een van de kleinste en bijna letterlijk pijnlijkst gelegen buitenplaatsen van Holland, voor altijd verbonden met de namen van Constantijn en Christiaan Huygens. Kees van der Leer en Henk Boers hebben in een prachtig verzorgd en rijk geïllustreerd boek de wording en ook de verwording van deze buitenplaats beschreven. Maar gelukkig, anders dan het prachtige huis van Constantijn Huygens in Den Haag aan het Plein kon Hofwijck op het nippertje toch gered worden. Ondanks de spoorweg en de A12 ligt Hofwijck er met zijn zo oorspronkelijk mogelijke gerestaureerde tuin – een typisch 17e-eeuws streng symmetrisch en op de maten en verhoudingen van het menselijk lichaam gebaseerd ontwerp – inmiddels weer zo bij dat Constantijn en zijn geniale zoon Christiaan er als vanzelfsprekend in zouden kunnen wandelen.”

Kees van de Leer, kenner bij uitstek van de geschiedenis van Voorburg, en Henk Boers, de hortulanus van Huygens’ Hofwijck en het Muiderslot, maakten in hun dankwoord bekend het prijzengeld beschikbaar te stellen voor een Engelstalige editie van het boek. Daarmee is een mooie basis gelegd voor verdere fondsenwerving voor dit project.

Het boek Huygens’ Hofwijck. De buitenplaats van Constantijn en Christiaan is een uitgave van Huygens’ Hofwijck. Het werd geschreven door Kees van der Leer en Henk Boers, met bijdragen van Janelle Moerman en Peter van der Ploeg. Deze laatste deed ook de redactie. De prachtige vormgeving is van de hand van Ronald Meekel van het bureau same-d. Het boek is verkrijgbaar bij Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn, beide te Voorburg. Het kan ook per email worden besteld.

De Ithakaprijs is een initiatief van de SKBL, de Stichting Kastelen, Landgoederen en Buitenplaatsen. Deze stichting draagt op meerdere manieren bij aan de instandhouding van kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen in Nederland.

Over Hofwijck

Hofwijck, de beroemde buitenplaats van Constantijn en Christiaan Huygens in Voorburg, is één van de belangrijkste monumenten uit onze Gouden Eeuw. Op dit moment is in het museum de bijzondere tentoonstelling Christiaan Kijkt! Telescopen en microscopen uit Museum Boerhaave terug op Huygens’ Hofwijck te zien. Zie voor meer informatie www.hofwijck.nl

Noot voor de redactie:

Als u meer informatie of beeldmateriaal wilt, horen wij dat graag via peter.vanderploeg@hofwijck.nl of tel: 06-48611147. De bijgevoegde foto’s kunt u rechten vrij plaatsen ovv de naam van de fotograaf Ronald Meekel (foto van uitreiking en boek) en Charles Groeneveld (foto van Huygens’ Hofwijck).