Hofwijck viert 375-jarig bestaan

Vrienden worden?

Home > Hofwijck viert 375-jarig bestaan

Hofwijck viert 375-jarig bestaan

In 2017 is het precies 375 jaar geleden dat Constantijn Huygens zijn buitenplaats Hofwijck in gebruik nam. Dat wordt dit najaar feestelijk gevierd met een vijftal evenementen. De officiële aftrap is op 15 september, met de première van de film Met Constantijn Huygens naar Venetië. The movie en de opening van de tentoonstelling De jaren 1913-1928. Hofwijck gered.

Constantijn reist naar Venetië
In 1620 reisde de jonge Constantijn Huygens naar Venetië, als secretaris van een diplomatieke missie. Die reis was voor hem een ‘Grand Tour’, hij maakte in Italië kennis met de kunst van de renaissance en van de antieke oudheid. Ook zag hij voor het eerst gebouwen van de beroemde architect Andrea Palladio. Diens wonderschone villa’s inspireerden hem tot het ontwerpen en bouwen van zijn eigen huizen, aan het Plein in Den Haag en aan de Vliet bij Voorburg.

Met Constantijn naar Venetië. The Movie
Constantijn hield tijdens die reis een journaal bij. Met dat boek in de hand maakten wij, 397 jaar later,  de reis opnieuw. We reden over binnenwegen in Duitsland en Zwitserland, langs prachtige stadjes, door beeldschone landschappen en hoog over de oude Alpenpassen. In Italië bezochten we Verona, Vicenza, Padua en Venetië. We filmden op bijzondere locaties, zoals in het Teatro Olimpico in Vicenza en in de Villa Foscari, langs de Brenta. Beide creaties van Andrea Palladio.

Hofwijck als bioscoop
Het resultaat, een mooie film van 45 minuten, is vanaf 16 september 2017 t/m 31 december 2017 gedurende openingstijdens van Huygens’ Hofwijck te zien in de Oudhollandse keuken. Enkele malen per week wordt hij ook op een groot scherm vertoond in de Pronkzaal van Hofwijck. Dat is steeds om 11.00 uur, zodat u na afloop het museum kunt bezoeken. Reserveren voor deze speciale voorstellingen is verplicht, maar er is geen toeslag op de gewone entreeprijs. Met een Museumjaarkaart is de toegang zelfs gratis.

De jaren 1913-1928. Hofwijck gered
In 1913 stond Hofwijck te koop. Met een sloopvergunning. Aan de verkoop waren geen voorwaarden verbonden, de koper kon met zijn nieuwe bezit doen wat hij wilde. De locatie aan de Vliet was in 1913 nog een vrij rustige plek. Het gevaar dat Constantijns huis zou moeten wijken voor chique villa’s aan het water was daarom niet denkbeeldig.

Het is te danken aan een kleine groep mensen dat Hofwijck dat lot bespaard bleef. Zij brachten het forse aankoopbedrag bij elkaar, restaureerden het huis en legden een stevig fundament voor de buitenplaats als museum. Hun samenwerking kreeg een formeel karakter in de Vereniging Hofwijck, die zij in 1914 oprichtten. In 1928 sloten zijn hun ‘project’ af met de feestelijke opening van het Huygensmuseum Hofwijck.

Aan die hectische jaren tussen 1913 en 1928, waarin het voortbestaan van Hofwijck aan een zijden draad hing, jaren waarin het ondanks een wereldoorlog en een economische recessie lukte om de buitenplaats weer een toekomst te geven, is een kleine maar interessante tentoonstelling gewijd.

Zie voor tijden en arrangementen www.hofwijck.nl. Bel of mail voor meer informatie naar Karlien Ritter, 070 387 2311 of karlien.ritter@hofwijck.nl

Over Huygens’ Hofwijck
Hofwijck is één van de belangrijkste monumenten uit onze Gouden Eeuw. Op Hofwijck beleeft u de Gouden Eeuw door de ogen van dichter, musicus en diplomaat Constantijn Huygens en zijn wereldberoemde zoon wetenschapper Christiaan Huygens, twee spilfiguren uit die tijd. De buitenplaats Hofwijck is in 1641 ontworpen en gesticht door Constantijn Huygens zelf. De tuin heeft een uniek ontwerp in de vorm van het menselijk lichaam. Christiaan Huygens, de grootste wetenschapper die ons land heeft gekend, woonde en werkte de laatste zeven jaar van zijn leven op Hofwijck. Zie voor meer informatie www.hofwijck.nl.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Karlien Ritter, hoofd museale zaken Huygens’ Hofwijck karlien.ritter@hofwijck.nl (070-387 2311).

Persbericht

3 september 2017