Helaine Blumenfeld OBE op Huygens' Hofwijck

Voorburg Sculptuur 2019

Home > Helaine Blumenfeld OBE op Huygens' Hofwijck

Helaine Blumenfeld OBE op Huygens' Hofwijck

‘Beauty is what helps us survive’

Huygens’ Hofwijck is in de zomer van 2019 opnieuw een beeldentuin. Ditmaal is de buitenplaats het domein van de Britse beeldhouwer Helaine Blumenfeld OBE. In de tuin zijn monumentale werken van haar opgesteld, in het huis kleinere sculpturen. De expositie vormt onderdeel van het evenement Voorburg Sculptuur 2019, dat in samenwerking met Museum Swaensteyn en de gemeente Leidschendam-Voorburg wordt georganiseerd. Het historische centrum van Voorburg, het Huygenskwartier en omstreken, staat een zomer lang in het teken van driedimensionale kunst.

Een passie voor marmer

Helaine Blumenfeld heeft een atelier in het Engelse Cambridge en een in Pietrasanta, het kunstenaarsdorp aan de voet van de marmergroeven van Carrara in Toscane, Italië. Blumenfeld werkt in meerdere materialen, maar marmer vormt haar passie. Uit meer dan manshoge massieve blokken van het zuiverste Carraramarmer creëert zij organische, gracieuze vormen, soms zo flinterdun dat het de hardheid van het materiaal lijkt te ontkennen. Zelf zegt zij daarover: “For me, beauty is the starting point and the ending point. I want to, in a way, show the beauty of marble which is so often in it’s translucense. When you see a heavy block of marble you feel it has weight. When you see marble the way I carve it it seems to be flying. And that’s always been my vision, to somehow take this beautiful marble and show the light through it.”

Inspiratiebron                                                                                        

In haar recente werk speelt de idee van spirituele transformatie een grote rol. Het majestueuze ‘Spirit of Life’, het kernstuk van de tentoonstelling, is daar een goed voorbeeld van. Het werk begint onderaan als een gesloten stam en opent zich naar boven toe gaandeweg. Het is een sculptuur dat als het ware naar de hemel reikt. Blumenfeld:  “It is all about reaching upward, the idea that we as human beings have a spiritual side and if we reach for that instead of being drowned by the material side we can achieve so much more within ourselves.”

Loopbaan

Helaine Blumenfeld leerde het vak van de beeldhouwer Ossip Zadkine, wiens assistente zij in de jaren na 1965 was. Al vroeg in haar loopbaan vestigde zij zich een deel van het jaar in Pietrasanta. Sem Ghelardini, de oprichter van Studio Sem, bracht haar in contact met ‘artigiani’ die haar inwijdden in de fijne kneepjes van het ambacht. Vandaag de dag is het werk van Blumenfeld op talloze plekken in de wereld en in musea te zien. In 2018 stond zij centraal in de door Sky geproduceerde documentaire Hard Beauty: Helaine Blumenfeld.

Helaine Blumenfeld op Huygens’ Hofwijck

Huygens’ Hofwijck, de buitenplaats van Constantijn Huygens en zijn zoon Christiaan, leent zich uitstekend voor het exposeren van beelden. De werken van Helaine Blumenfeld – in marmer, brons, glas en hout – en de tuin vormen een oogstrelend ensemble. Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide brochure. Daarnaast wordt de documentaire Pietrasanta. Beelden van een stad getoond, waarin een interview met Helaine Blumenfeld is opgenomen.

Colofon

De tentoonstelling Helaine Blumenfeld op Huygens’ Hofwijck loopt van 25 juni tot en met 3 november 2019.

 

Afbeeldingen [vrij van rechten]

Monumentale sculpturen van Helaine Blumenfeld op het terras voor het huis Hofwijck
Fotograaf Charles Groeneveld

Voor meer informatie of beeldmateriaal

Karlien Ritter karlien.ritter@hofwijck.nl / 070 387 2311 of Peter van der Ploeg, huygenshofwijck@gmail.com / 06 4861 1147

 

Persbericht, 28 juni 2019 Voorburg