Dichter op Hofwijck 2020 van start

Vrienden worden?

Home > Dichter op Hofwijck 2020 van start

Dichter op Hofwijck 2020 van start

Huygens’ Hofwijck in Voorburg organiseert dit jaar in het kader van de landelijke Poëzieweek voor de achtste keer de succesvolle dichtwedstrijd Dichter op Hofwijck. Iedereen die van dichten houdt kan daaraan meedoen, jong, oud, professional of enthousiast amateur. Het thema van de Poëzieweek is ditmaal ‘De toekomst is nu’.

Thema: ‘De toekomst is nu’

Dichter op Hofwijck sluit zoals altijd aan bij het thema van de landelijke Poëzieweek, die ditmaal zal plaatsvinden van 30 januari tot en met 5 februari 2020. Dit jaar is het thema ‘De toekomst is nu’. Dat dient dus het uitgangspunt te zijn voor uw gedicht. Daarnaast is het ook toegestaan u te laten inspireren door de buitenplaats Hofwijck of door een van de heren Huygens.

Deelname

Dichters vanaf 16 jaar kunnen tot en met dinsdag 14 januari 2020 maximaal twee gedichten inzenden via dichter@hofwijck.nl. Graag ook uw contactgegevens én telefoonnummer vermelden. Iedere inzender krijgt een bericht van ontvangst.

Er zijn twee prijzen: de juryprijs en de publieksprijs. Een deskundige vakjury beoordeelt alle gedichten, kiest een winnaar en kent twee eervolle vermeldingen toe. Daarnaast is er een publieksprijs. Het publiek kan een winnaar kiezen uit de shortlist van twintig door de jury geselecteerde gedichten. Deze shortlist zal vanaf 16 januari te lezen zijn op de website van Huygens’ Hofwijck en als poëzieroute in het Huygenskwartier Voorburg.

De prijswinnaars zullen worden bekendgemaakt tijdens een feestelijk poëzieavond op Huygens’ Hofwijck, op dinsdag 4 februari 2020. Het winnende gedicht zal bovendien een jaar lang te lezen zijn in Constantijns huis.

Deskundige jury

De jury staat onder voorzitterschap van Ad Leerintveld, voormalig conservator bij de Koninklijke Bibliotheek en Huygenskenner. Hij wordt bijgestaan door Frans R.E. Blom, universitair docent Gouden Eeuw aan de UvA; Arno Kuipers, collectiespecialist bij de Koninklijke Bibliotheek; Wilma der Weduwe, vrijwilliger Huygens’ Hofwijck en Harm Smit, directeur Bibliotheek aan de Vliet.

De dichter Constantijn Huygens

Constantijn Huygens, bouwheer en bewoner van de buitenplaats Hofwijck, is één van de bekendste dichters uit onze Gouden Eeuw. Hij schreef talloze gedichten: liefdesgedichten, gelegenheidsgedichten, vrolijke, droevige en spitsvondige, zeer korte en uitzonderlijk lange.

Zie voor meer informatie en het wedstrijdreglement www.hofwijck.nl.

Noot voor redacties:

Neem voor meer informatie over de dichtwedstrijd contact op met de secretaris van de jury, Peter van der Ploeg (070) 387 23 11 of via e-mail: dichter@hofwijck.nl

Afbeelding [vrij van rechten]

Christiaan Huygens, Hofwijck met gele luiken en een duiventil, 1658. Universiteitsbibliotheek, Leiden.

Persbericht, Voorburg, 24 november 2019