Brievenconcert

Constantijn Huygens. Geuren en Beelden

Home > Brievenconcert
7 mei
07 mei

Brievenconcert

Brievenconcert: ‘Uit het leven van Constantijn Huygens’

Zaterdag 7 mei, 17.00 uur

In het kader van de presentatie ‘Constantijn Huygens. Een leven in Brieven’ en de daaraan voorafgaande ‘amuse’ ‘Constantijn Huygens. Geuren en Beelden’  leest en verbeeldt de bekende Voorburgse zangeres en voordrachtkunstenares Julia Bronkhorst een aantal brieven uit het rijke oeuvre van Constantijn Huygens, hierbij begeleid door de  bevlogen Urugyaanse klavecinist Leonardo Valiante en enkele muzikale vrienden:


Otto van Diggelen- Constantijn Huygens
Johan van Boven- Caspar Barlaeus
Lenneke Brussee- Beatrix de Cusance
Noks Nauta -Anna Maria van Schurman
Nel Jenezon- Anna Roemers Visscher
met medewerking van Trui Visser


Zinnen-spel
Op 7 maart 1619 schrijft Constantijn Huygens aan Anna Roemer Visser : “Wanneer ik de indruk zou hebben dat u iemand zocht die u troost of moed zou inspreken, dan zou ik hebben getracht mijn povere wijsheid zover op te rekken dat u er tenminste een beetje verlichting van zou ondervinden.”

 

O schoonheid, Schurman
Op 8 januari 1619 schrijft Caspar Barlaeus de volgende brief aan Constantijn Huygens, getiteld O schoonheid, Schurman: “Er is in Utrecht een maagd, zeldzaam voorbeeldig. Ze kent Grieks en spreekt het; ze schildert, schrijft en dicht.” 

Ter ere van Schurman dichtte Barlaeus een aantal gedichten die hij aan Huygens opstuurde.

Beiden spraken uitgebreid over haar grote gaven, haar schoonheid en haar celibaat.

 

Geuren
Geïnspireerd op zijn moeder Susanne ontwikkelde Constantijn zich als parfumeur en maakte een parfum voor haar. Een van zijn nagelaten recepten noemde hij: rieckend water van mijn moeder. 
 

Tijdens de voorstelling worden werken uitgevoerd van o.a. Constantijn Huygens, Jean-Philippe Rameau, William Byrd, Giulio Caccini en Georg Friedrich Händel.

Zaterdag 7 mei
16.30-17.00 uur Inloop met drankje
17.00-18.00 uur concert
€15,- per persoon
Opgeven via secretariaat@huygensmuseum.nl 

Julia Bronkhorst
Na eerst docent Frans geweest te zijn ging Julia Bronkhorst zang studeren bij Sofia van Sante en aan het Utrechts conservatorium bij Udo Reinemann. Na haar conservatoriumstudie vervolgde zij haar lessen bij Margreet Honig en Lucia Meeuwsen. Julia Bronkhorst zingt een breed repertoire. Zo vertolkte zij hoofd- en middenrollen in verschillende operaprodukties, waaronder  Schnittkes “Life with an idiot” (wereldpremière) bij de Nederlandse Opera en “Woutertje Pieterse” van Boehmer. Verder gaf zij vele recitals in diverse bezettingen in verschillende landen en trad met orkesten op in Praag, München en Wenen. In 1997 zong Julia Bronkhorst tijdens het Brahmsfestival in de Haagse Anton Philipszaal onder Alexandru Lascae. In 1999 won zij een prijs op een Belcantofestival en was zij te beluisteren tijdens het “Holland Festival Oude Muziek Utrecht” in “Les Indes Galantes” van Rameau.

Julia Bronkhorst heeft een CD met liederen van Henriëtte Bosmans en Nederlandse tijdgenoten gemaakt en in 2003 werd haar CD met liederen rond Zuid-Afrika uitgebracht. In 2005 gaf zij een aantal recitals in Zuid Afrika gebaseerd op deze CD en in 2008 in Amerika. In 2006 verscheen haar CD "Rosa Ibérica" die de multiculturele samenleving van het middeleeuwse Spanje weerspiegelt. Ook heeft zij aan een aantal CD-opnames meegewerkt, o.a. met composities van Jolivet  (Messe pour le jour de la Paix); met composities van Julius Röntgen (Chinese liederen) en met liederen van Wolfgang Wijdeveld (2010).

Sinds 2008 is zij werkzaam aan het Artez conservatorium (Arnhem, Zwolle en Enschede).

In 2015 zong zij in de opera van Caroline Ansink: Polen in plan Zuid. In hetzelfde jaar trad zij op in Zuid-Afrika in het kader van de 100e geboortedag van E. Eybers.

In 2016 gaf zij in het Vredespaleis een concert in het kader van Wereldvrededag met muziek van Leo Samama gebaseerd op teksten van Desmond Tutu.

In 2017 gaf zijn concerten in Australië en Japan.

In 2019 zingt zij in Hongarije. In 2020 geeft ze concerten en lecture-recitals in Maleisië.

In de afgelopen jaren heeft zij in de regie gezeten van vier producties in Nederland en Zweden.
Meer informatie; www.juliabronkhorst.nlLeonardo Valiante
Leonardo Valiante, Montevideo, Uruguay, studeerde aanvankelijk aan de muziekschool Virgilio Scarabelli. In 1989 slaagde hij als pianodocent aan het Falleri Balzo Conservatorium, waarna hij bij Nelly Langone de Trocolli een postgraduate cursus volgde. Hierna vervolgde hij zijn studie klavecimbel bij Eduardo Gilardoni en Carlos Levin aan het Anglo Instituut en behaalde hij klavecimbel diploma A. Tussentijds volgde Leonardo masterclasses klavecimbel bij José González Uriol, Rosana Lanzelote, Yves Rechsteiner en Mahan Esfahani. Daarna speelde hij met het SODRE Orkest o.l.v. Roberto Montenegro. In 1996 volgde zijn toelating tot het Koninklijk Conservatorium Den Haag voor klavecimbel bij Jacques Ogg. Een tweejarige studie hedendaagse muziek bij Annelie de Man aan het Conservatorium van Amsterdam rondde hij af in 2002.

In 2001 heeft hij o.l.v. Erik Klas het Noord Nederlands Orkest begeleid in Vredenburg Utrecht. Hij is vanaf 2000 begeleider van het koor VocAnimo, het Iriskoor in Warmond, het Dameskoor in Oegstgeest en het Dameskoor te Zoetermeer. In Nederland geeft hij sinds 2010 klavecimbel-, piano- en keyboardlessen bij Haenenmuziek te Voorburg.

Van 2010-2017 zijn onder zijn leiding vier opera’s uitgevoerd: Orlando van G.F. Händel (2010), opera Rodelinda van G.F. Händel (2014), opera Ottone van Händel (2016) en opera Catone in Utica van A. Vivaldi. Deze opera’s zijn uitgevoerd in de Bosbeskapel, de Houtrustkerk, de Zorgvlietkerk, de Church of Our Saviour, de Emmauskerk en Theater Dakota in Den Haag, de Geertekerk in Utrecht en in Theater Cantegril in Punta del Este en in Sala Zitarrosa in Montevideo.

Kamerorkest-concerten zijn uitgevoerd vanaf 2010 op verschillende locaties in Den Haag en omstreken, Amsterdam en Utrecht met solisten als: Roberto Bando blokfluit, hoboïste Dorota Gorlow, traverso Tiziano Teodori, violisten James Hewitt, Xiangji Zeng en cellist Paulina Ptak.