375 jaar Huygens' Hofwijck

Home > Wat is er te zien? > 375 jaar Huygens' Hofwijck

375 jaar Huygens' Hofwijck

Vandaag precies 375 jaar geleden, op 12 februari 1642, toog een vrolijk gezelschap vanuit het centrum van Den Haag per koets naar Voorburg. Het bestond uit Constantijn Huygens, zijn vijf kinderen, familie en vrienden. Op deze winterse dag wijdden zij de zojuist voltooide buitenplaats feestelijk in. De tuin zal er nog zeer pril hebben uitgezien, maar in het kleine, intieme huis zullen de haarden warm zijn opgestookt. Met Hofwijck had Constantijn eindelijk de door hem zo begeerde plek om af en toe zijn drukke bestaan aan het Haagse hof te kunnen ontvluchten.

Groene oase
Dat de buitenplaats na 375 jaar nog steeds bestaat mag een klein wonder heten. Er zijn tal van momenten geweest dat haar voortbestaan aan een zijden draad hing. In 1868 ging een groot deel van Hofwijck verloren door de aanleg van de spoorlijn Den Haag – Utrecht, waarbij het spoor dwars door de tuin kwam te liggen. En in 1913 werd de buitenplaats te koop gezet, met een sloopvergunning. Tegenwoordig ligt Hofwijck letterlijk ‘in de berm’ van de A 12, een van de drukste snelwegen van Nederland. Maar desondanks is Constantijns lusthof nog steeds een kleine, intieme en groene oase te midden van een jachtige wereld.

Viering jubileum

Ter gelegenheid van het jubileum organiseert Huygens’ Hofwijck dit jaar een reeks evenementen, culminerend in een film en tentoonstelling in het najaar. Daarin zullen vijf bepalende momenten in de geschiedenis van Hofwijck als een verrassend ‘vijfluik’ worden gepresenteerd. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: De ontstaansgeschiedenis van Hofwijck wordt verfilmd, Constantijns feesten op Hofwijck zullen worden gereconstrueerd en in een ludiek poëziefestival zal het oeuvre van Neerlands’ grootste dichter centraal staan. 

Met Constantijn Huygens naar Venetië. The Movie.