Nieuws

Burgemeester Hans van der Sluijs staat achter de crowdfunding van het museum. Burgemeester Van der Sluijs: “Hofwijck is een uniek monument in Leidschendam-Voorburg. De grisailles zijn een heel zichtbaar onderdeel van de restauratie. Ik verwacht dat veel particulieren en ondernemers zich willen inzetten voor het museum en een grisaille of een stukje ervan kopen. 2013 wordt hét Huygensjaar, een belangrijk jaar voor onze gemeente, dan moet Hofwijck er weer net zo uitzien als in Huygens’ tijd”.

Hofwijck laat de vijftien grisailles restaureren door een gespecialiseerd restauratieatelier. Het is handwerk, elke afbeelding is anders. Er zijn voorstellingen met putti (engeltjes) en bloemguirlandes, stillevens met de instrumenten van architect en ambachtsman, en ook vijf panelen met meer dan levensgrote figuren die begrippen uit het leven van Constantijn Huygens weergeven.

grisailles van Hofwijck

Vlnr: Peter van der Ploeg, directeur Hofwijck, burgemeester Van der Sluijs en Janelle Moerman, directeur Hofwijck met grisailles. Foto: Michel Groen

Wat is crowdfunding?
Bij crowdfunding wordt het publiek gevraagd om een financiële bijdrage te leveren aan een project. Het is een alternatieve vorm van financiering, vele (kleine) beetjes helpen. Hofwijck is niet het eerste museum dat voor crowdfunding kiest. Museum Boerhaave in Leiden dankt haar voortbestaan aan crowdfunding. Museum Amsterdam heeft dankzij crowdfunding een schilderij kunnen restaureren.

poster Hart voor HofwijckHart voor Hofwijck, schenk een grisaille
Op Hofwijck kunt u een onderdeel van een grisaille sponsoren voor € 25,-, € 50,-, € 75,- of € 100,-. Particulieren en bedrijven kunnen ook een hele grisaille “aankopen”. De prijs van een grisaille van 1.60 cm hoog is € 3500,- Voor een grote grisaille van 2.70 cm hoog zijn de kosten €6000,- per stuk. Sponsors van een hele grisaille ontvangen een origineel schetsontwerp tijdens een vip-diner in de Pronkzaal van het museum. Schenkers van kleinere bedragen ontvangen een grisaillecertificaat en een gratis toegangskaartje tot het vernieuwde museum.

De Voorburgse Courant/De Leidschendammer steunt de crowdfunding. Vanaf januari kunt u in deze krant wekelijks op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de grisailles en Het Nieuwe Hofwijck.

Illustratie