Het Nieuwe Hofwijck

Hofwijck gerenoveerd
Hofwijckis sinds 2013 uitgebreid met twee nieuwe verdiepingen en de buitenzijde is compleet gerestaureerd. Het huis draagt nu okergele luiken. Deze kleur is ook te zien in een originele tekening van Hofwijck door Christiaan Huygens. De vijftien grisailles, de grijsschilderingen, zijn vernieuwd. De afbeeldingen van Flora, Apollo, verschillende putti’s en trofeeën die zo goed passen bij Constantijn’s leven op Hofwijck zijn opnieuw te bewonderen.

Een mooier en completer museum voor jong en oud, hét nationaal historisch museum van de Gouden Eeuw in een notendop.

Christiaan Huygens terug in Voorburg
Wetenschapper Christiaan Huygens die de laatste zeven jaar van zijn leven woonde en werkte op Hofwijck keert terug naar de buitenplaats. De zolderverdieping van het museum wordt omgevormd tot museale ruimte en krijgt de naam Christiaan onder de sterren. Kinderen en volwassenen kunnen daar, net als Christiaan zelf ooit deed, gaan ontdekken en uitvinden. In de vernieuwde presentatie over Constantijn Huygens, De Gouden Eeuw van Constantijn, is er aandacht voor thema’s als zijn boeiende privéleven, de Oranje’s, politiek, literatuur, architectuur, kunst en muziek.

Nieuwe bestemming hofpoort
Om het museum te kunnen herinrichten en zoveel mogelijk terug te brengen in de sfeer van het zeventiende-eeuwse buitenhuis, wordt het kantoor uit het museum verplaatst naar de zolderverdieping van de hofpoort aan het begin van de buitenplaats. Op de eerste etage van de Hofpoort wordt een vergaderlocatie/educatieruimte gecreëerd. Op de benedenverdieping komt de ontvangstruimte voor de bezoekers, de kassa, een kleine museumwinkel en de mogelijkheid tot het drinken van een kopje koffie of thee. De bezoeker wordt op die manier vanaf het begin meegenomen in het bijzondere verhaal van het huis en de tuin.

Grisailles
De 15 grisailles die de buitenmuren van het huis sieren zijn aan een grondige restauratie toe. Sinds de laatste restauratie in 1985, zijn de verflagen zodanig gaan bladeren dat de beeltenissen niet of nauwelijks nog zichtbaar zijn. De oorspronkelijke thema's worden zo veel mogelijk terug gebracht. Zo krijgt het huis weer hetzelfde aanzicht als in Constantijn Huygens' tijd.